Deschide lista de bijuterii
Magazin de bijuterii online bijuterii

 

Anyák napja – még egy ok az ajándékozásra

Gondolkodtatok már azon, mit ajándékoztok szeretteiteknek anyák napjára? Bennem pár napja tudatosult, hogy alig egy hét van áprilisből és vasárnap az anyákat ünnepeljük. A rengeteg nemzetközi nap közül talán ez az egyetlen, ami engem meghat. Gyermekként ilyenkor szavaltam – zokogva – József Attila Mamáját. Azt hiszem, jobban meghatódtam az édesanyám iránti szeretettől, mint ő – sosem értem a vers végére, mert fojtogattak a könnyek. Azóta sok minden megváltozott: nem sírom el magam a Mamától, nem szavalok verset anyák napján, de továbbra is igyekszem figyelmes lenni.

Több dilemmám is van az anyák napjával: máig nem értem, miért nem üli minden nemzet ugyanazon a napon? Május első vasárnapján csupán pár államban ünnepelünk, többek között Romániában, Magyarországon, Szerbiában, Spanyolországban, Portugáliában. Amerikában, Szlovákiában és a legtöbb nyugat-európai országban május második vasárnapján ülik az anyák napját. Franciaországban május utolsó vasárnapján, Oroszországban november utolsó vasárnapján, Angliában a nagyböjt negyedik vasárnapján köszöntik az anyákat. Erre az egyetlen ésszerű magyarázat, hogy különböző kultúrkörökben különböző szokásokból alakult ki ez az ünnep. Angliában például vallási ünnephez kötötték, és már a 17. században annyira jelentős nap volt, hogy a távolba szakadt szolgálók szabadnapot kaptak, hogy haza utazva anyjukkal töltsék a jeles napot. Amerikában a 19. század végén „találják ki”, eredetileg az elhunyt anyákra emlékeztek, idővel aztán kiterjesztették az ünnepet minden édesanyára. Állítólag a szokást innen örökölte át Európa, s ebben nagy-nagy szerepet játszottak a kereskedők! Ők ragaszkodtak az ajándékozás meghonosításához. Magyarországon a 20. század első negyedében karolják fel az ünnepet, ezt katolikus ünnephez kötik, ezért döntenek május első vasárnapja mellett – s ezáltal derogálnak az amerikai második vasárnaptól.

A másik dilemmám, hogy anyák napján kiket köszöntünk: minden anyát vagy mindez a szűk családra korlátozódik? A wikipédia szerint az anyaság ünnepe ez, ami azt jelentené, hogy mindenkit köszöntenünk kell, aki valaha is gyermeknek adott életet. Szokásaink viszont korlátozottabb körre szorítkoznak: az anyákra és nagyanyákra. Őket évtizedek óta megajándékozzuk. Egykor a legelterjedtebb anyák napi ajándék a virág és a bonbon volt. Mára ez kissé változott, bővült, de az ajándék értéke továbbra is inkább szimbolikus. Vasárnap meglephetitek szeretteiteket brossal – szerintem ez a legklasszikusabb ajándék, amely minden korosztály ékszerdobozában otthon van, elegáns és diszkrét, s ami a legfontosabb, milliónyi varáció van viseletére. Konzervatív, „városi” nagymamáknak klasszikusabb darabokat ajándékozzatok, például a kámea brossok valamelyikét – nekem a tenyésztett gyöngyös, barna bross tetszik leginkább, de tagadhatatlanul kecses a három virágos és a strassz-keretes változat is.

Érdekes története van a kámeáknak – nem valami női nevet rejt a megnevezés, féldrágakőbe vésett domborművet jelent és már az ókorban elterjedt volt. Noha féldrágakövek a kámeák alapjai, ezeket egyszerű használati tárgyakként, semmi esetre sem ékszerekként viselték a patríciusok és kereskedők. A kámeákat pecsételésre használták már a mükénéiek (az ókori görögök előtti földközi tengeri civilizáció), de elterjedt eszköz volt a görög városállamokban, Egyiptomban és a Római Birodalomban is. A gótika „humanizmusát” bizonyítja, hogy a kámeákat a 13-14 században a ma ismert formában, brossként „forgalmazták”. Persze, a maiakhoz viszonyítva monumentális a méretük, s csupa drágakő keretezte az aprócska domborművet.

Ezek után már azon sem csodálkozom, hogy legnépszerűbb a neoklasszicita Angliában lesz, amikor az ókori klasszikus formákat és motívumokat idealizált, letisztult stílusban sorozatgyártmányokként népszerűsítik. A ma ismert kámea brossoknak ezek az ősei.

Egy ilyen múltú darabnak nem hiszem, hogy valaki is ellentmondana. Álló gallérú csipkeblúzzal még most is a belle epoque formavilágát idézi.

De ha a nagyi nem rajong a klasszicizmusért, meglephetitek a fehér strasszos pillangóval vagy a színes kristályos virágcsokorral.

Az édesanyák ajándékának megválasztásánál „fiatalosabb”, merészebb formákat is számba vehettek. Sok anyukáról tudok, akik az ezüst elefántot és a színes strasszos teknősbékát viselnék szívesen.

Előbbi enyhén orientalista, exotikus, de jól talál a klasszikus darabokhoz. Fehér inggel nem fogsz mellé! A teknőc vidámabb, dinamikusabb és – még ha elsőre hihetetlen is – számtalan módon viselheted. Most, hogy a nyár jön és majdnem biztos, tengerparti nyaralást terveztek, ideális fürdőruha-kiegészítő, de kalapra tűzhetitek, ha kéznél van, a lubickolásról elmaradhatatlan voál sálat könnyen toppá vagy szoknyává alakíthatjátok. …

Anyák napjára gyöngysort, medált is ajándékozhattok. A legfontosabb szempont mindig a megajándékozott stílusa legyen. Ne végy gyöngysort olyan anyukának vagy nagyinak, akinek idegen ez a bizsu, ne végy szerény, visszafogott medált annak, aki a feltűnő, gazdagon kígyódzó gyöngysorokat szereti.

Én az anyáknapját a konzervatív értékekkel asszociálom, ezért úgy érzem, erre a napra klasszikus darabokat illik ajándékozni (de hangsúlyozom, a megajándékozott stílusa az elsődleges, minden más esztétikai és illemtani szempont másod-harmadlagos). „Anyáknapi” nyakék például a fekete üveg-gyöngysor kristályokkal, az aranyszínű üveggyöngy-szett, a fehér, négysoros nyakék, vagy a fekete tenyésztett gyöngysor.

Diszkrétebb, visszafogottabb természethez inkább a medál illik – a divatos nagyikhoz, anyukákhoz is. A fekete köves nyaklánc minden korosztályhoz talál, nagyon elegáns és mintha mesélne valamit a 20-as évek jazz-őrületéről és a charleston.

A Swarovski-pávák – a színes kristályos és a fehér kirstályos minden tekintetet a nyakra vonzanak. Tetszelgő bizsuk, fiatalos, rafinált darabok. A nagyon visszafogott egyéniségeket zavarhatja hivalkodó pompájuk, inkább vidám, energikus anyukáknak ajándékozd.

Találtam egy vintage stílusú darabot: az aranyszínű fémre fűzött lila kristályos medált. Aki ilyent ajándékoz, biztos lehet benne, a megajándékozott anyuka, nagymama ünnepi öltözete örökdarabjába fektetett be. Esti, formális öltözethez és koktélruhákhoz talál leginkább, de vasárnapi ebédek fennséges kiegészítője.

Az ilyen-olyan világnapok, sátoros ünnepek csak az ajándékozás alibijei. Nem kötelező, de a világ legszebb gesztusa – ha szívből jön.